Czernidłak kołpakowaty

Czernidłak kołpakowaty (Coprinus comatus)

© randimal – stock.adobe.com

Czernidłak kołpakowaty (Coprinus comatus) to gatunek jadalnego (tylko młode osobniki) grzyba z rodziny pieczarkowatych. Najpierw biały, później czerniejący. Grzyb nie wyróżnia się zasadniczo smakiem ani zapachem. Bardzo szybko się rozpada w atramentową maź.

Występowanie i środowisko PL

Występuje w lasach liściastych i iglastych, najczęściej przy leśnych duktach. Spotykany także na łąkach, w ogrodach, przy drogach.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od maja do listopada.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 6-12 cm średnicy i 3-6 cm wysokości. Grzyb ma 6-18 cm wysokości.

Kapelusz biały z odstającymi łuskami, brązowiejącymi z wiekiem. Młody jajowaty, potem cylindryczny i walcowaty. Brzeg przylega do trzonu. W końcu otwiera się dzwonkowato.

Blaszki są najpierw białe, potem różowe, na końcu czarne, zlewające się na starość.

Miąższ jest biały lub różowy u starszych osobników.

Trzon cylindryczny, rurkowaty, krótko z wąskim, ruchomym pierścieniem.

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Czernidłak kołpakowaty
Coprinus comatus

Smak: brak danych

Zapach: brak

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste
łąki
lasy liściaste

lasy iglastełąkilasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
V VI VII VII IX X XI
Inne cechy

Kapelusz biały z odstającymi łuskami, brązowiejącymi z wiekiem.

Czernidłak pospolity
Coprinus atramentarius

Smak: brak danych

Zapach: brak danych

Zdatność: niejadalny

gatunek niejadalny

Środowisko: lasy iglaste
łąki
lasy liściaste

lasy iglastełąkilasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
V VI IX X XI
Inne cechy

Kapelusz szarobiały lub brązowawy, z łuskami, które łatwo schodzą z kapelusza.


Rozmnażanie

Zarodniki brązowe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Jadalne są tylko młode osobniki z białymi blaszkami.

Najczęściej pojawiają się zbiorowo. Rosną szybko. Cała rodzinka może pojawić się w ciągu zaledwie jednej nocy.

Cechy

Środowsko

lasy iglaste
łąki
lasy liściaste

lasy iglastełąkilasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

saprofit

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

     Okres występowania owocnika czernidłaka kołpakowatego.

Pokrewne gatunki grzybów


Jak postępować przy zatruciu grzybami?
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003

© medianauka.pl, 2021-02-06, GAT-638977




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.